Kallus kültürü bir bitki doku kültürü yöntemi olup birçok sektörün ihtiyacı olan fenolik bileşiklerin üretimi için alternatif bir tekniktir. Bu çalışmada, siyah havuç (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef.) bitkisinde kallus kültürü oluşturulması ve elde edilen kallusların antioksidan kapasitesi, toplam fenolik, flavonoid ve antosiyanin içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ekstraktların antioksidan kapasiteleri serbest radikal giderme aktivitesi (DPPH: 2.2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) ve demir indirgeme antioksidan gücü (FRAP) metotlarıyla
belirlenmiştir. Kallus indüksiyonu, steril koşullarda yetiştirilen bitkilerin hipokotil kısımlarının 2mg/L 2.4-D, 0.2mg/L BAP, 30g/L sükroz ve 2g/L phytagel içeren MS besi ortamında kültüre alınmasıyla (Murashige ve Skoog) sağlanmıştır. Siyah havuç kalluslarının yüksek miktarda fenolik bileşik içermesini yanında yüksek serbest radikal giderme aktivitesi (DPPH) ve demir indirgeme gücüne sahip olduğu belirlenmiştir.
Callus culture, a method of plant tissue culture, is an alternative technique for the production of phenolic compounds that many industries need. In this study, antioxidant capacity, total phenolic, flavonoid and anthocyanin content of callus obtained from black carrot (Daucus carota ssp. Sativus var. Atrorubens alef.) were investigated. The antioxidant capacities of the extracts were determined by the free radical scavenging activity (DPPH) and the ferric reducing antioxidant power (FRAP) methods. The callus was derived from the MS medium (Murashige ve Skoog containing 2 mg/L 2.4-D, 0.2mg/L BAP, 30g/L sucrose and 2g/L phytagel using hypocotyl segments of plants grown in sterile conditions. The black carrot calli exhibited high DPPH free radical scavenging activity and FRAP activity in addition to high phenolic compound contents.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 2 |